Formålet med ERDIS-prosjektet – finansiert av Enova – var å redusere klimagassutslipp ved å teste brukervennlige batteriløsninger og digitale verktøy som alternativ til fossildrevne aggregat. I tillegg ønsket vi å bidra til kunnskapsspredning, standardisering og bedre HMS i bransjen.

Prosjektet resulterte i fem gjennomførte piloter i 2023 og 2024. I disse brukte vi batterier til å sikre strømforsyning ved nettutkoblinger, kablingsarbeid og annen kritisk infrastruktur. Følgende lokasjoner ble testet ut:

  • Sotra, Høgestølsvegen
  • Møvik Brygge
  • Kollevågen, Askøy
  • Rotevatn i Nordhordland
  • Straume Sjøfront i Øygarden

I tillegg var det planlagt tre andre piloter som av ulike praktiske og tekniske grunner ikke ble gjennomført. Disse har også gitt verdifull læring. Vi testet batterier fra både NorthVolt og Ayond, og brukte den digitale plattformen Powersite for sanntidsstyring og datafangst. Dette ga innsikt i samspillet mellom fysisk utstyr og digitale løsninger under reelle forhold – og har ført til forbedringer i både teknologi og arbeidsmetodikk. Blant annet har vi utviklet funksjonalitet som nå brukes i produksjon i Mobil Energi sine prosjekter.

De viktigste funn og læringspunkter fra pilotene og arbeidet med ERDIS-prosjektet var

  1. Utvikling og bruk av ny teknologi - Å integrere batterier i kjente og driftskritiske arbeidsprosesser var utfordrende. Umodne verdikjeder og tidkrevende oppfølging av leverandører førte til forsinkelser
     
  2. IT-kommunikasjon - Kommunikasjonen mellom IoT-enheter i batteriene og oppfølgingssystemer måtte utvikles underveis, noe som krevde tilgjengelighet av eksperter i en travel arbeidssituasjon 
  3. Fysiske krav og logistikk - Batteriene krevde jevnt underlag for plassering, og transporten var logistisk utfordrende og dyrere enn forventet og førte til færre egnede lokasjoner for pilotering av batteriene
  4. HMS og kostnader - Transport av batteriene hadde spesifikke HMS-krav og var dyrere enn forventet. 


Prosjektets hovedmål om å bidra til veien mot null utslipp fra intern drift i løpet av 2027 ble oppnådd ved at totalt 7595 kg CO2 ikke ble sluppet ut i naturen. I tillegg opplevde vi en betydelig støyreduksjon for personer i arbeid i nærheten av batteriene som også være en viktig måloppnåelse. Erfaringene fra ERDIS viser at batterier kan være et effektivt og miljøvennlig alternativ til dieselaggregat – men at logistikk, plassbehov og datakommunikasjon fortsatt er kritiske faktorer for bredere bruk.

Vil du vite mer? Vi deler gjerne! Ta kontakt med oss for en gjennomgang av sluttrapporten og innsikten vi tar med oss videre.

Prosjektstart
Kunde
Bespart kg CO2-e
Energi kWh
Elektriske maskiner
Ladeøkter